Slechts de helft van de mensen met een voedselallergie is écht allergisch

Gluten, noten, koemelk, iedereen lijkt tegenwoordig wel ergens allergisch voor. Met de nadruk op líjkt, blijkt nu. Volgens Amerikaans onderzoek is de helft van de mensen die zich allergisch noemt dat in werkelijkheid niet.

“We ontdekten dat een op de tien volwassenen een voedselallergie heeft,” begint hoofdonderzoeker Ruchi Gupta van Northwestern University. “Maar bijna twee keer zoveel mensen denken dat ze allergisch zijn voor bepaalde soorten voedsel, terwijl hun klachten mogelijk duiden op andere aandoeningen. Het is daarom belangrijk om een goede test te laten doen en een arts de diagnose te laten stellen voor je allerlei voedsel uit je dieet verbant.”

De onderzoekers kwamen erachter dat slechts de helft van de volwassenen die ervan overtuigd zijn een voedselallergie te hebben ook daadwerkelijk die diagnose heeft van een arts. Tevens stelden ze vast dat bijna de helft van de allergische mensen de aandoening pas ontwikkelde op latere leeftijd. “We waren verbaasd dat ze pas zo laat last kregen van de allergie,” aldus Gupta.

De studie onder ruim 40.000 Amerikanen toonde aan dat de meeste mensen allergisch zijn voor schaaldieren, gevolgd door pinda’s, noten, vis, eieren en tarwe.

Bron(nen):   Science Daily