Tshisekedi wint presidentsverkiezing Congo

Oppositiekandidaat Felix Tshisekedi is tot winnaar van de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo uitgeroepen. Dat maakte de nationale kiescommissie van het Afrikaanse land bekend.

De verkiezingen die op 30 december werden gehouden verliepen chaotisch. Er vielen zeker twee doden en er waren meldingen van onregelmatigheden. Volgens opiniepeilingen uitgevoerd in opdracht van de katholieke kerk in het land heeft niet Tshisekedi, maar zakenman Martin Fayulu, de meeste stemmen gekregen.

Tshisekedi en zijn belangrijkste tegenstander Vital Kamerhe hadden voor de verkiezingen nog afgesproken hun kandidatuur op te geven en zich achter zakenman Martin Fayulu te scharen. Hij zou het dan namens de oppositie moeten opnemen tegen Emmanuel Ramazani Shadary, die door aftredend president Joseph Kabila naar voren was geschoven als opvolger.

Tshisekedi wordt de eerste democratisch gekozen president van het Afrikaanse land dat in 1960 onafhankelijk werd na ruim 50 jaar een Belgische kolonie te zijn geweest.

,,Ik zal een president van alle Congolezen zijn", zei Tshisekedi tegen duizenden aanhangers in de hoofdstad Kinshasa. Ook bedankte hij vertrekkend president Kabila, die hij beschreef als ,,een belangrijke politieke partner".