Dé vakantietrend van 2019? Weg van de massa

We voeren in 2019 een innerlijke strijd: enerzijds willen we de toeristische trekpleisters niet missen en anderzijds hebben we schoon genoeg van de drommen mensen die precies diezelfde highlights teisteren. Toch kiezen we er dit jaar steeds vaker voor om de massa te vermijden en zoeken we rustigere, minder bekende plekken op. Dat vertelt vakantiewatcher Tessa aan de Stegge in de Telegraaf.

“Niemand wil bijdragen aan het overtoerisme. Daarom gaan we vaker op detourvakantie om de massa te ontlopen,” aldus Aan de Stegge. “Ook het microavontuur in eigen land is in 2019 in trek om even te ontsnappen uit de dagelijkse sleur.” Verder ziet ze dat vooral bijzondere themareizen populair zijn: mensen willen op safari, bootcampen of juist een wellnessvakantie. “De relaxte coconvakantie is er voor wie zich juist comfortabel en rustig wil opladen.”

Uit haar eigen onderzoek blijkt dat mensen bewuster bezig zijn met de impact van hun vakantie op hun reisbestemming en op hun eigen welzijn en gezondheid. De detourvakantie is een reactie op de overvolle stranden en de urenlange wachttijden bij hotspots. “We gaan dan liever weg van de gebaande paden”, stelt ze. Maar dan komt die innerlijke strijd om de hoek kijken. Volgens andere onderzoeken kunnen we maar moeilijk de grote trekpleisters overslaan en belanden we dus toch vaak weer in de rij voor dat ene paleis of uitkijkpunt.

Wat ook weer mag is helemaal niets doen op vakantie. “Ook lummelen is dit jaar terug van weggeweest: simpelweg helemaal niets doen op een eenvoudige plek zonder al te veel afleiding. Lekker tot jezelf komen”, aldus Aan de Stegge.

Bron(nen):   De Telegraaf