Wat is die polaire vortex waar iedereen het over heeft?

Niets dan hel en verdoemenis zou die polaire vortex brengen: ijzige kou, pakken met sneeuw, met name de Britse media hebben het er al dagen over. Pieter van Dooren brengt in Vlaamse krant De Standaard nuance aan door uit te leggen wat de polaire vortex nu precies is.

Hij beaamt dat dit meteorologische fenomeen instabiel kan worden, waardoor drukgebieden en winden verschuiven. Nogal eens betekent dat dat de temperaturen naar beneden duiken, maar dat is lang niet altijd zo. De polaire vortex is een ringvormige wind, die om de polen cirkelt op zo’n twintig kilometer hoogte in de stratosfeer. De winden zijn het sterkst als het koud is dus in de winter.

 

Eens in de zoveel tijd warmt de vortex plotseling op en dat maakt hem instabiel. Het lagedrukgebied binnen in de kringwinden kan dan zelfs een hogedrukgebied worden. De lucht in het hogedrukgebied kan zo fors worden dat het samen met de wind erom heen langzaam naar het aardoppervlak daalt. En dan kan het ons weer beïnvloeden. Er wordt dan koude lucht aangevoerd die normaal niet bij ons terechtkomt, terwijl het zachtere weer boven de Atlantische Oceaan wordt afgeblokt.

De instabiliteit van de polaire vortex heeft overigens weinig met klimaatverandering te maken. De ringvormige wind blaast al miljarden jaren om de polen en is altijd al aan veranderingen onderhevig. Wat hij deze keer gaat doen en in hoeverre dat ons weersysteem op korte termijn zal beïnvloeden is nu nog moeilijk te zeggen. Er zijn veel meer factoren die daar een rol in spelen.

Bron(nen):   De Standaard