Zware windstoten teisteren Nederland: wees voorzichtig op dijken en bruggen

Het is woest weer in Nederland. Zware windstoten teisteren met name de kustprovincies en Flevoland. Met windkracht 6 tot 7 en windstoten van 75 tot 80 kilometer per uur is het oppassen geblazen op dijken en bruggen.

Op de Wadden is er zelfs windkracht 9 en zijn er windstoten tot over de 100 kilometer per uur. Volgens weeronline is met 103 kilometer per uur de zwaarste windstoot gemeten op Vlieland. Op Ameland vecht strandtent Sunset voor haar voortbestaan. Het water komt er steeds dichterbij. Daarom is met shovels geprobeerd een zandduin op te werpen. Bij Delfzijl zijn ondertussen de dijkdoorgangen afgesloten. Ook diverse sluizen zijn dicht, vanwege de harde wind in combinatie met springvloed.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. Niet zozeer vanwege de wind, maar meer vanwege de regen. “Op dinsdagen is een spatje regen vaak voldoende om de files snel te doen groeien’’, stelt Rijkswaterstaat. ,,Er is dan al veel verkeer op de weg.’’ Op Schiphol zijn zeker 300 vluchten geannuleerd. Door de harde wind kan de luchthaven slechts gebruikmaken van één start- en landingsbaan.