Eindelijk: huizenaanbod neemt toe. Prijzen stijgen minder hard

Eindelijk een lichtpuntje op de Nederlandse woningmarkt: het einde van de misère lijkt in zicht. Voor het eerst sinds lange tijd ziet de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) het woningaanbod weer licht stijgen. Ook gaan de prijzen minder hard omhoog.

Er is nog een lange weg te gaan. Een paar dagen geleden berichtten we immers nog over een kamer van zes vierkante meter in Amsterdam, die te huur was voor 878 euro. Maar toch dringt volgens de makelaars langzaam het besef door dat er niet aanhoudend een hogere prijs voor een woning gevraagd kan worden. De laatste tijd hebben meer mensen hun huis te koop gezet. Hierdoor is het aanbod op de markt voor het eerst in achttien kwartalen toegenomen in vergelijking met een kwartaal eerder. Het gaat om een stijging van 5 procent.

De gunstige prognose geldt vooral voor de grote steden. Daar zijn de huizenprijzen het hardst gestegen en worden exorbitante bedragen gerekend voor woningen. De kentering komt daar logischerwijs ook het eerst. “Het is voor het eerst in jaren dat de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijke gemiddelde ligt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Maar de regionale verschillen zijn groot. Als geheel is de Nederlandse woningmarkt volgens Jaarsma nog altijd “oververhit” te noemen.

In totaal verkochten bij de NVM aangesloten makelaars in het vierde kwartaal van 2018 bijna 39.300 woningen, ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs is gestegen tot een recordniveau van 298.000 euro. Vergeleken met een jaar terug zijn woningen daarmee ruim 10 procent duurder geworden.

Er worden nog steeds te weinig huizen bijgebouwd, vindt Jaarsma die hierover al eerder aan de bel trok. Hij constateert dat in 2019, net als in 2018 en daarvoor, wederom niet de benodigde nieuwbouwaantallen worden gehaald. “Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen.”

De makelaars voorzien voor 2019 een stabilisering tot lichte daling van de woningverkopen, tot gemiddeld een min van 5 procent. De huizenprijzen zullen landelijk dit jaar waarschijnlijk 4 tot 7 procent toenemen, aldus Jaarsma.