Farmaceut maakt effectief kankermedicijn zes keer zo duur

Novartis heeft de prijs van een effectief kankermedicijn verhoogd van 16.000 naar 90.000 euro, bijna een verzesvoudiging dus.

Zo maakt de farmaceut ’handig gebruik van de regelgeving rond weesgeneesmiddelen om een bestaand geneesmiddel duurder te maken’, zo schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). 125 mensen zijn jaarlijks afhankelijk van het medicijn lutetium octreotaat dat al sinds de jaren tachtig bestaat en wordt gebruikt voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren (NET).

Het middel was sinds 2011 in handen van de Franse farmaceut AAA. Novartis nam AAA over voor 3,3 miljard euro, kort nadat in de herfst van 2017 de weesgeneesmiddelenstatus was toegekend. Die status geeft tien jaar alleenrecht op verkoop van het middel in de Europese Unie en zeven jaar in de Verenigde Staten. Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen tegen heel zeldzame ziekten.

Het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis maken het middel in de eigen apotheek voor zo’n 16.000 euro per kuur van 4 infusen. Novartis vraagt voor precies dezelfde kuur 90.000 euro. “We hebben sterk het gevoel dat er misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om de prijs op te drijven”, reageert een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ. “Je zou kunnen zeggen dat de spelregels op een onsympathieke manier worden gebruikt, maar minder genuanceerd noemen wij dit gewoon valsspelen.”

Bron(nen):   NOS