Social media onder de indruk van Esmee in Je Zal Het Maar Hebben

In ‘Je Zal Het Maar Hebben’ bezocht presentator Jurre Geluk de veertienjarige Esmee. Zij heeft een groot gezwel op haar gezicht dat niet alleen ontsierend is, maar ook allerlei heftige complicaties met zich meebrengt. De kijker reageerde met diep respect op de aflevering.

Esmee heeft wat ze arterioveneuze malformatie (AVM) noemen. Hierbij gaan slagaders direct over in aders door het ontbreken van haarvaten. Daardoor kunnen spataders ontstaan en zelfs hersenbloedingen. Door de ziekte heeft Esmee een groot gezwel in het gelaat en kan ze maar 40 procent zien. Ze verlaat altijd vijf minuten eerder de les, omdat het aanstoten van haar gezicht tot zware bloedingen kan leiden.

Toch is ze tegelijkertijd een gewoon meisje van veertien dat graag paardrijdt en met haar vriendinnen optrekt. “Ik wil dat mensen ervan weten. Ik ben ook een normaal 14-jarig meisje, dat de meeste dingen gewoon hetzelfde doet.”

De uitzending zorgde voor veel rumoer op social media, vanwege zijn heftigheid. “Zo veel respect”, klonk het. En ook “Esmee, wat ben jij een dapper meisje”, en “De moeder van Esmee verdient een standbeeld.” Die laatste had er aanvankelijk moeite mee dat haar dochter op tv zou komen. “Je probeert je kind buiten sociale media te houden. Dan krijg je het ‘delen’. Dat wil ik gewoon niet. Op tv is al een hele stap.”

Bekijk hier de aflevering.

Dit bericht bekijken op Instagram

Vanavond de allereerste aflevering van een nieuw seizoen JZHMH. Pas mijn eerste seizoen maar man, nu al zo focking bijzonder. Van een jongen zonder geweten naar een meisje die wel tot 20x per dag naar de WC moet om te kakken. En Esmee (zie foto), een meisje van 14 die vette yolo heeft en aan paardrijden doet, ondanks haar levensbedreigende bloedingen. En een man zonder knieën, ellebogen en handen, maar niet klein te krijgen (vind ik grappig). Ieder verhaal en mens is zo uniek en inspirerend. Wat voel ik mij nog een jonkie naast deze helden. Vanavond om 21:00u op NPO3. Maar eerst nog ff bij DWDD. Wie gaat er kijken? Zou lief zijn X

Een bericht gedeeld door Jurre Geluk (@jurregeluk) op

Bron(nen):   NPO 3